Gebroken water en tweeduizend euro…
Deining in de Vlaamse media

Gebroken water en tweeduizend euro…
Deining in de Vlaamse media

Onder de titel ‘Gezondheidszorg versus Gezondheid-zorg?’ schreef Karel De Backer begin december 2022 een lezersbrief naar De Standaard, De Morgen en MO-magazine.

Daarin bracht hij het verhaal van de zwangere Mauretaanse vrouw die hij samen met echtgenote Lu had opgevangen – weggeplukt van de straat aan het beruchte Klein Kasteeltje – en die zij naar de spoed van het UZ in Jette brachten toen het kindje ging geboren worden. Daar werd koudweg 2.000 euro gevraagd voor men de vrouw wou opnemen… Een aberrante daad die echter nergens in weerklank vond, tot… begin januari 2023. Karel had een interview met een journaliste van De Standaard / Het Nieuwsblad en toen gingen alle mediasluizen open.

Het Nieuwsblad bracht het verhaal onder de titel: “UZ Jette stuurt zwangere asielzoekster weg omdat ze geen 2.000 euro kan betalen. Mijn water was al gebroken”. De Standaard kopte ‘Mijn water was al gebroken toen het UZ Jette mij wandelen stuurde’. Het bericht werd door het persagentschap Belga opgepikt en verspreid. De sensatiejongens van Het Laatste Nieuws konden niet achterwege blijven. Op basis van het Belga-bericht brachten zij hun versie van het gebeuren onder de titel ‘Hoogzwangere asielzoekster door Brusselse spoeddienst op straat gezet’.

Nog diezelfde dag was ook het VRT-nieuws (televisie en radio) van de partij en zij lieten Karel uitgebreid aan het woord. Dat interview kan je nog steeds bekijken.

Bij VRT NWS kreeg het interview nog een staartje, zowel het UZ Jette als de Orde der Artsen reageerden op het voorval. “Het is onaanvaardbaar om te weigeren iemand medische zorgen toe te dienen, ongeacht het statuut van de persoon.” Dat vertelde de vicevoorzitter van de nationale raad van de Orde der artsen, Christian Melot.

De woordvoerster van UZ Brussel hield het op een “Fout van een medewerker”. Bij de VRT ontbrak evenwel de journalistieke reflex om de woordvoerster te vragen of de medewerkers over zoveel autonomie beschikken dat ze dergelijke beslissingen kunnen nemen. Ons lijkt het duidelijk dat een medewerker op de spoedafdeling dit niet autonoom beslist. Maar een individu op het strafmatje roepen, is natuurlijk makkelijker dan het opnamebeleid in vraag stellen.

Intussen gaat het goed met de Mauretaanse mama en haar kindje.

Onder de titel ‘Gezondheidszorg versus Gezondheid-zorg?’ schreef Karel De Backer begin december 2022 een lezersbrief naar De Standaard, De Morgen en MO-magazine. Daarin bracht hij het verhaal van de zwangere Mauretaanse vrouw die hij samen met echtgenote Lu had opgevangen – weggeplukt van de straat aan het beruchte Klein Kasteeltje – en die zij naar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *