‘Tori en Lokita’, een nieuwe film van de broers Dardenne

‘Tori en Lokita’, een nieuwe film van de broers Dardenne

Vriendschap houdt niet-begeleide minderjarigen in leven

De broers Dardenne maakten een aangrijpende film over twee niet-begeleide minderjarige vluchtelingen (nbmv) uit Afrika. Het verhaal van Tori en Lokita, meteen ook de titel van de film, gaat over pijn en eenzaamheid maar ook over de vriendschap die de twee letterlijk helpt te overleven. In Tertio van deze week verscheen een interview met de broers Dardenne. 

De regisseurs Dardenne hoorden via de radio over de aparte problematiek van de nmbv’s. Ze verdiepten zich erin, onder meer lazen ze verslagen van gesprekken tussen deze jongeren en psychologen. Behalve de bagage die de minderjarigen met zich meedragen en waaraan vele nieuwe trauma’s zich toevoegen, is de eenzaamheid een pijnlijke rode lijn doorheen hun leven.

Dodelijke onverschilligheid

Tori en Lokita ontmoetten elkaar op hun vluchtroute naar Europa en smeedden een hechte vriendschap.

Lokita vluchtte uit Kameroen en krijgt geen wettelijke bescherming omdat haar land niet in oorlog is. Daarom beweert ze dat Tori, die als ‘heksenkind’ de wettelijke bescherming wel kreeg, haar kleinere broer is. De Dienst Vreemdelingenzaken pikt haar verhaal niet. Ze raken beiden ontredderd en krijgen met de drugswereld te maken. Tot overmaat van ramp verliezen ze elkaar uit het oog waarna Tori het onmogelijke doet om Lokita weer te zien.

De Dardenne-broers willen aantonen hoe kwetsbaar de niet-begeleide minderjarigen zijn. Niemand heeft iets tegen hen persoonlijk, niettemin is er geen plaats voor hen in onze samenleving.

De film moet het publiek, ons mensen dus, gevoelig maken voor de talloze gevaren die de nbmv’s bedreigen, de risicovolle overtocht op zee, de administratieve onverschilligheid en de onderkant van de maatschappij waarin ze terecht komen. 

De migratie- en vluchtelingenproblematiek laat al zeker Jean-Pierre en Luc Dardenne niet onberoerd. Vier van hun tien meest recente films gaan erover, de uitbuiting van een vreemdeling in ‘La promesse’, het schijnhuwelijk in ‘Le silence de Lorna’, het lot van ‘La fille inconnue’, nu gevolgd door de strijd om te overleven van Tori et Lokita met vriendschap als belangrijkste inzet.

Op Kerknet.be vindt u een samenvatting van dit interview van  Raf Butstraen met de broers Dardenne over hun nieuwe film dat verschijnt in Tertio nr. 1.178 van woensdag 7 september 2022.

‘Tori en Lokita’ van de broers Dardenne loopt nu in de filmzalen

Vriendschap houdt niet-begeleide minderjarigen in leven De broers Dardenne maakten een aangrijpende film over twee niet-begeleide minderjarige vluchtelingen (nbmv) uit Afrika. Het verhaal van Tori en Lokita, meteen ook de titel van de film, gaat over pijn en eenzaamheid maar ook over de vriendschap die de twee letterlijk helpt te overleven. In Tertio van deze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *