Onthaalgroep Vluchtelingen Grimbergen op bezoek bij ARGOS Willebroek

Onthaalgroep Vluchtelingen Grimbergen op bezoek bij ARGOS Willebroek

Met zeven vrijwilligers (zes vrouwen en 1 man) van de Onthaalgroep en één iemand van onze sociale kruidenier Winkel Welkom, gingen we op bezoek bij ARGOS in Willebroek.
Als Onthaalgroep wilden we vooral weten hoe hun werking rond en met de vluchtelingen verloopt  en hoe hun sociale kruidenier die sinds 1 jaar open is, functioneert.

We werden hartelijk door Mina en Fatima verwelkomd. Na een korte kennismaking staken we van wal en maakten kennis met de onthaaldame van de sociale kruidenier, één van de meer dan vijftig vrijwilligers die zich voor de werking van de sociale kruidenier inzetten. Dat alles in een mooie multifunctionele sociale ontmoetingsruimte die een belangrijke rol in het geheel speelt.

Soepel lopende organisatie

De winkel en de werking ervan komen sterk overeen met onze Winkel Welkom werking. De  winkeloppervlakte is wel aanzienlijk groter. Aansluitend is er een stockageruimte en zelfs een proefkeuken. In de toekomst worden kooksessies voorzien om klanten bepaalde groenten die in de winkel worden aangeboden en hun toepassingen te leren kennen.

Veel vragen kwamen bij ons op, onder meer hoe alles zo soepel kan draaien. Mina en Fatima merkten op dat wat nu zien wel een resultaat is van 25 jaren werken. De start speelde zich zelfs af in de kelder van het plaatselijke klooster.

Dankzij de steun van de gemeentelijke overheid (NVA en Groen) en na jaren van lobbyen door de voorzitter van ARGOS werd deze realisatie mogelijk.

Vluchtelingen worden zeker niet vergeten en staan in dit geheel op het voorplan. Recent nog konden de Oekraïense vluchtelingen gedurende een maand gratis winkelen in hun sociale kruidenier, tot hun leefloon in orde was, daarna konden ze doorstromen naar de formule voor het andere cliënteel van de winkel.

Essentiële schakel

Iedere vluchteling wordt bij aankomst in de gemeente door een bestuurslid van ARGOS bezocht, een gelegenheid waarbij deze de weg naar de sociale kruidenier wijst. Vluchtelingen kunnen daar, behalve om te winkelen, met hun vragen en noden terecht. In de sociale ruimte kunnen vluchtelingen ondersteuning krijgen bij de juridische/administratieve, financiële, sociale en economische aspecten van hun statuut.

Ze krijgen er ruimte en tijd om hun zorgen aan te kaarten en indien nodig met een deskundige te bespreken. Deze functie maakt van ARGOS een noodzakelijke schakel tussen deze mensen en de bredere samenleving waarin ze hun weg moeten vinden.

ARGOS laat vluchtelingen aansluiten op activiteiten georganiseerd door lokale verenigingen.

Stap voor stap verdiept de integratie en komt er plaats voor een soort van wisselwerking. Na verloop van tijd worden vluchtelingen die het wensen in de werking van ARGOS ingeschakeld. Tegen een bescheiden vergoeding kunnen ze poetsen of andere klussen doen. De vluchteling is dan niet langer vooral diegene die moet worden geholpen maar kan iets voor de organisatie betekenen. Iets wat zeker gunstig aan het zelfbeeld van deze mensen bijdraagt.

ARGOS laat de vluchtelingen trouwens niet los en biedt een helpende hand in het dag-in-dag-uit leven, huiswerkbegeleiding voor de kinderen of verwijzing naar een leesgroep bijvoorbeeld.  

ARGOS werkt samen met een zeer ruim netwerk en contacten (OCMW/gemeente, Vluchtelingenwerk Klein-Brabant, Orbit, Atlas, Asiel en Migratie, Booms welkom, JRS, Cirkels-Ecoso…) en is recent lid geworden van Gastvrij netwerk, een organisatie binnen Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het overkoepelend orgaan van Onthaalgroepen in Vlaanderen en Brussel..

We sloten ons bezoek af met een ons aangeboden frisdrank, koffie of thee, een praline of Gentse rode neus hoorde er ook bij.

Met een goed gevoel (wij zijn op de goede weg) reden we terug naar Grimbergen

EDV

Met zeven vrijwilligers (zes vrouwen en 1 man) van de Onthaalgroep en één iemand van onze sociale kruidenier Winkel Welkom, gingen we op bezoek bij ARGOS in Willebroek.Als Onthaalgroep wilden we vooral weten hoe hun werking rond en met de vluchtelingen verloopt  en hoe hun sociale kruidenier die sinds 1 jaar open is, functioneert. We…

7 Comments

 1. Моментально возводимые здания: коммерческий результат в каждой части!
  В нынешней эпохе, где время – деньги, скоростройки стали реальным спасением для коммерции. Эти современные сооружения объединяют в себе устойчивость, финансовую выгоду и молниеносную установку, что сделало их оптимальным решением для разных коммерческих начинаний.
  Стоимость быстровозводимого здания под ключ цены
  1. Быстрое возведение: Часы – ключевой момент в предпринимательстве, и сооружения моментального монтажа позволяют существенно сократить время монтажа. Это особенно ценно в случаях, когда актуально оперативно начать предпринимательство и получать доход.
  2. Финансовая экономия: За счет совершенствования производственных операций по изготовлению элементов и монтажу на площадке, бюджет на сооружения быстрого монтажа часто бывает ниже, по отношению к традиционным строительным проектам. Это способствует сбережению денежных ресурсов и обеспечить более высокий доход с инвестиций.
  Подробнее на http://scholding.ru
  В заключение, сооружения быстрого монтажа – это лучшее решение для бизнес-мероприятий. Они комбинируют в себе ускоренную установку, финансовую выгоду и твердость, что делает их наилучшим вариантом для предпринимателей, желающих быстро начать вести бизнес и гарантировать прибыль. Не упустите возможность получить выгоду в виде сэкономленного времени и денег, превосходные экспресс-конструкции для вашего следующего делового мероприятия!

 2. Эффективное утепление внешних стен — благополучие и бережливость в своем доме!
  Согласитесь, ваш дом заслуживает высококачественного! Утепление облицовки – не просто решение для экономии на отоплении, это вклад в в благополучие и стойкость вашего здания.
  ✨ Почему утепление с нами-мастерами?
  Квалификация: Наши специалисты – опытные мастера. Мы заботимся о каждой отдельной, чтобы обеспечить вашему жилью идеальное теплосбережение.
  Стоимость услуги теплоизоляции: Мы ценим ваш бюджетные возможности. Утепление фасадов цена за м – от 1350 руб./кв.м. Это вкладывание в ваше удобное будущее!
  Сберегательность: Забудьте о термопотерях! Материалы, которые мы используем не только сохраняют тепловую энергию, но и дарят вашему дому новый стандарт энергоэффективности.
  Сделайте свой жилище уютным и элегантным!
  Подробнее на https://www.n-dom.ru/

  Не предоставляйте без внимания свой загородный дом на произвольное стечение обстоятельств. Доверьтесь специалистам нашей компании и создайте тепло вместе с нами-профессионалами!

 3. Добро пожаловать, игроки на xbetegypt!
  Получите успеха на xbetegypt с премиум бонусами!
  Наслаждайтесь азартом на нашем сайте каждый день!
  Увеличьте выигрыш на xbetegypt с нашими лучшими предложениями!
  Заберите свой шанс на xbetegypt и выиграйте самые крупные призы!
  Превратите свои мечты в реальность с xbetegypt каждый день!
  Создайте свой банк на xbetegypt и заработайте больше денег!
  Взгляните на мир с другой стороны с xbetegypt и добейтесь все!
  Наслаждайтесь играть на xbetegypt и получайте все больше выигрышей!
  Получайте удовольствие от игры на xbetegypt и восстанавливайте свои силы!
  Раскройте свой потенциал игры на xbetegypt и достигните больших успехов!
  Удивляйтесь от игры на xbetegypt и познавайте новые возможности каждый день!
  Откройте для себя новые горизонты игры и получайте большими бонусами!
  Наслаждайтесь ощущением успеха с xbetegypt каждый день!
  Играйте вместе с друзьями на xbetegypt и получайте большими выигрышами!
  Улучшите свои навыки на xbetegypt и получите еще больше денег!
  Наслаждайтесь игры на xbetegypt и получайте большие бонусы каждый день!
  Играйте сегодня на xbetegypt и отличайтесь!
  Освойте играть на xbetegypt и зарабатывайте больше денег каждый день!
  Наслаждайтесь максимум удовольствия от игры на xbetegypt и получайте больше бонусов!
  Download 1xbet http://1xbet-app-download-ar.com/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *