Winkel Welkom iedere zaterdag open

Winkel Welkom iedere zaterdag open

Nummer 42 van het Sint Amandsplein in Strombeek Bever is een mooi pand. Sinds 18 juni is daarin de Winkel Welkom geopend. Mensen met een uiterst beperkt budget kunnen er iedere zaterdag tussen 9.30 u en 16.00 u hun boodschappen doen. En hebben ze zin in een praatje bij een kop koffie of thee dan schenken de vrijwilligers van de winkel die er bovenop.

Vrijwilligers van de Onthaalgroep Vluchtelingen Grimbergen, in samenwerking met vrijwilligers van de parochie en andere helpende handen, toverden de benedenverdieping van het huis om tot een winkel. Nu zijn de rekken met alle noodzakelijke basisproducten als olie, pasta, rijst, koffie, thee, water en fruitsap gevuld. Ook verzorgings- en huishoudproducten staan geëtaleerd. En groenten natuurlijk, die mogen de bezoekers helemaal gratis meenemen.

De prijzen worden laag gehouden en elke klant mag een beperkt volume van een bepaald product aankopen in functie van het aantal gezinsleden. Zo kunnen alle gezinnen die het nodig hebben hun inkopen doen.

Voor mensen met een leefloon of een ander beperkt inkomen rest er na betaling van huur, vaste en occasionele kosten vaak geen of weinig geld om eten te kopen. De Winkel Welkom wil aan die noodsituatie verhelpen. Ieder gezin dat slechts 8 euro per dag en per gezinslid overhoudt om eten te kopen, kan een kaart aanvragen bij het OCMW waarmee zij of hij in de winkel terecht kan. De persoonlijke klantenkaart wordt na een analyse van de inkomsten en uitgaven door het sociaal Huis of een Centrum voor Algemeen Welzijn verstrekt.

Kwaliteit

In onze wereld lijkt het alsof alles, op een paar wezenlijke dingen na, met geld te koop is. De 16 procent van de mensen die in armoede leven moeten dus wel denken dat ze in een andere wereld wonen.

Eenmaal over de drempel van de Winkel Welkom kan dat gevoel enigszins wijken. ‘Hun’ winkel biedt immers kwaliteitsvolle producten aan een lage prijs aan. Dat is mogelijk dankzij de overheid, verenigingen, parochie en bedrijven en de gezamenlijke aankoop politiek van de sociale winkels.

Een beetje als vroeger

Winkelen in de Winkel Welkom is bovendien aangenaam en gezellig. Het onthaal door de vrijwilligers is hartelijk. Klanten worden wegwijs gemaakt in het assortiment en de werking van de winkel.

De winkel is een ontmoetingsplaats. Klanten kunnen er babbelen, opperen, vragen… Het gaat er een beetje zoals in de buurtwinkel van vroeger. Over de toonbank worden producten en geld uitgewisseld. Maar even goed nieuwtjes of bezorgdheden. Een plek waar zowel vrijwilligers als klanten met plezier naartoe gaan.     

Nummer 42 van het Sint Amandsplein in Strombeek Bever is een mooi pand. Sinds 18 juni is daarin de Winkel Welkom geopend. Mensen met een uiterst beperkt budget kunnen er iedere zaterdag tussen 9.30 u en 16.00 u hun boodschappen doen. En hebben ze zin in een praatje bij een kop koffie of thee dan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *