Edwy, voorzitter Onthaalgroep Vluchtelingen Grimbergen verkozen tot ‘Senior van het Jaar’

Edwy, voorzitter Onthaalgroep Vluchtelingen Grimbergen verkozen tot ‘Senior van het Jaar’

Onze voorzitter Edwy De Valck is verkozen tot ‘Senior van Het Jaar 2022’. Deze verkiezing is een organisatie van de Grimbergse seniorenraad in samenwerking met het gemeentebestuur.

Sinds de jaren 90 is Edwy lid van de Onthaalgroep Vluchtelingen Grimbergen. Zelf vertelt hij hierover: ,,Ik vond dat ik meer kon betekenen voor vluchtelingen dan enkel kijken langs de zijlijn. Vooral, door te luisteren naar hun beslommeringen, hun noden en me voor hen ook effectief in te zetten. Uit de vele contacten ervaar ik veel respect en dankbaarheid, bij sommigen is er vriendschap ontstaan,” aldus Edwy.

Dat sociaal engagement is niet zomaar komen aanwaaien. In 1952 geboren in Wolvertem, speelde zijn jeugd zich af in Strombeek-Bever waar hij als 6-jarige bengel lid werd van de plaatselijke Chiro. Op zijn 16de werd hij leider van de Speelclub (6 tot 10 jaar), dan Rakkers (10 tot 12 jaar) en later van de Aspiranten (16 tot 18 jaar). Tenslotte is hij ook 2 jaar groepsleider geweest van deze Chiro-afdeling.

Edwy huwde in 1977 met Ria Petit-Jean en samen hebben ze 2 kinderen Leen en Hans en 6 kleinkinderen Beren 16j, Kasper 13j, Titus 10j, Seppe 8j, Lars 5j en Sanne 2j die ze liefdevol hun ‘indianen’ noemen.

Samenzijn

In datzelfde jaar 1977 werd hij ook lid van de KWB. Na een lange loopbaan als lid, bestuurslid, lid van het dagelijks bestuur en 8 jaar voorzitter is hij vandaag nog steeds bestuurslid. ,,In die lange loopbaan lag het accent bij mij vooral op het samenbrengen van mannen en gezinnen via ontspanning, maar ook op vorming en het bespreken van actuele onderwerpen. Toch blijven samenzijn en elkaar leren kennen voor mij het belangrijkte.”

Zijn hele arbeidscarrière heeft Edwy gewerkt bij eenzelfde werkgever, eerst voor een grote Duitse producent van huishoudtoestellen die later werd overgenomen door een vergelijkbare reus van Zweedse origine.

Maar een speciale plaats in zijn hart, en zeker ook in zijn agenda heeft de ‘Onthaalgroep Vluchtelingen Grimbergen’. Dagdagelijks zijn de vrijwilligers van de Onthaalgroep in de weer voor de vluchtelingen, dit gaat niet alleen om luisteren maar eveneens hen begeleiden naar dokter, ziekenhuis, apotheker, gemeente, OCMW, vinden van een woning, begeleiden naar VDAB, CVO (taalleergangen) het invullen van alle soorten documenten.

,,Je kunt het niet bedenken of de vrijwilligers staan er klaar voor”, aldus Edwy. ,,Daar we dikwijls alleen staan met onze problemen rond vluchtelingen, vond ik het nodig om mee te werken aan het oprichten van ‘Gastvrij Netwerk’, een vereniging die alle onthaalgroepen in Vlaanderen verenigt onder de vleugels van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. We hebben hier meerdere ontmoetingen per jaar waar we elkaar kunnen aanspreken, vergelijken, oplossingen zoeken voor de problemen en noden die we als vrijwilliger rond vluchtelingen hebben.”

Winkel Welkom

,,Met de Onthaalgroep organiseerden we een wekelijkse voedselronde voor vluchtelingen. Via de Koning Boudewijnstichting konden we ons inschrijven in het project ‘voedsel schakel(t)’. Zo groeide het idee om de voedselronde uit te breiden tot alle mensen die moeite hebben om in hun dagelijkse voedselbehoeften te voorzien. Het idee van ‘sociale kruidenier’ sprak ons aan en zo ontstond ‘Winkel Welkom‘. De ‘sociale ruidenier’ staat voor het aanbieden van kwaliteitsvoeding en basisproducten voor wie het financieel moeilijk heeft.”

‘Zou er na dat activiteitenpallet nog tijd resten voor andere hobby’s,’ vragen wij ons af.  Zeker weten, Edwy houdt ook enorm van lezen van romans en reisverhalen, zo leert hij bepaalde landen of streken beter kennen en begrijpen. Daarnaast is zijn tuin een geliefde pleisterplaats. Zowel bloemen als groenten kunnen rekenen op zijn zorgende aandacht.

Tenslotte nog dit. Edwy is een oud-Engelse jongensnaam en betekent ‘gezegende vriend’. Al wie met Edwy samenwerkt en zijn pad kruist weet hoe toepasselijk deze betekenis is.

De ‘Senioren van het Jaar 2022’ werden eind november in de bloemtjes gezet op het gemeentehuis van Grimbergen. Samen met Edwy werd ook Lieve Persyn gehuldigd. Ook zij mag met trots de titel ‘Senior van het Jaar’ dragen. Zij was bijna een kwarteeuw voorzitster van de plaatselijke KAV-afdeling en tot haar 80ste vrijwilligster in de Sint-Jozefschool. Vandaag is zij nog steeds actief in de plaatselijke kerkgemeenschap, onder meer als lector.

Een hartelijk en welgemeend proficiat voor deze beide ‘Senioren van het Jaar’ die op overtuigende wijze de warme en zachte kant van onze maatschappij belichamen.

Onze voorzitter Edwy De Valck is verkozen tot ‘Senior van Het Jaar 2022’. Deze verkiezing is een organisatie van de Grimbergse seniorenraad in samenwerking met het gemeentebestuur. Sinds de jaren 90 is Edwy lid van de Onthaalgroep Vluchtelingen Grimbergen. Zelf vertelt hij hierover: ,,Ik vond dat ik meer kon betekenen voor vluchtelingen dan enkel kijken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *