Noera uit Abchazië

In 2001 sloot Noera, haar echtgenote en haar zoon van 5 jaar de deur van hun mandarijnplantage, gelegen in een dorp nabij de hoofdstad Soechoemi van Abchazië in de Georgische Kaukasus. Ze waren de anarchie van de bevolking beu. Na een korte oorlog tussen de Abchazen gesteund door Rusland en Georgië, kwam er zelfbestuur in Abchazië, maar het bracht voor ons geen vrijheid.

Omdat zij Armeniërs waren en hun grootouders reeds eerder moesten vluchten voor repressie, namen ze het besluit om alles achter te laten en naar het vrije westen te trekken. Na een lange en moeilijke reis, kwamen ze in Brussel aan waar ze geconfronteerd werden met het groot aantal mensen op de vlucht die er zich aanmeldden. Ze werden naar een opvangcentrum in Yvoir gezonden en kort daarna toegewezen aan het OCMW van Grimbergen.

In Strombeek vonden ze een kleine woning waar ze 8 jaar hebben gewacht op hun verblijfsvergunning. Werken mochten ze niet. Op bepaalde momenten waren ze zelfs zonder wettig verblijf in België zonder enige vorm van uitkering.

“Gelukkig was er de Onthaalgroep Grimbergen die ons ondersteunden”

Tijdens die wachtperiode maakten ze dankbaar gebruik om Nederlands te leren en omscholing te volgen. Ondertussen zijn ook hun 2 andere kinderen hier geboren. In 2008 ontvingen ze hun verblijfsvergunning en konden ze dadelijk aan de slag met het Nederlands dat ze ondertussen goed spraken en met de opleidingen en bijscholingen die ze volgden.

“Ik ging aan de slag als plaatslager in een grote garage en mijn echtgenote als bediende in een plaatselijk grootwarenhuis. In 2010 kochten we een huis in Grimbergen en is dit nu onze thuis. Voor ons begon het echte leven in België. Onze kinderen zijn ondertussen adolescenten. De oudste studeerde af als ingenieur, onze middelste zoon is elektricien en onze dochter studeert rechten aan de VUB. Wij zijn tevreden met wat we bereikt hebben . We vinden alles leuk in België. Het is hier erg sociaal en een vrij land. Als je iets wilt bereiken heb je alle kansen en we houden zeker van frieten met stoofvlees.”