Warme energie stroomde doorheen
Ontmoetingsdag Oekraïense vluchtelingen en hun gastgezinnen

Warme energie stroomde doorheen
Ontmoetingsdag Oekraïense vluchtelingen en hun gastgezinnen

De Mozaïek Lagere School in Humbeek vormde op zondag 5 juni het gastvrije decor voor een ontmoetingsdag in het teken van de Oekraïense vluchtelingen die in Grimbergen worden opgevangen. Van de om en bij honderd mensen die in de gemeente onderdak vinden, trotseerde meer dan de helft de frisse regenbuien om een warme ontmoeting met hun lotgenoten en de diverse gastgezinnen te beleven.

De gemeente had samen met de Onthaalgroep, KWB, Chiro en de STAM een stevig gevuld programma uitgewerkt waarin vooral de jonge kinderen zich konden uitleven. Die waren niet van het springkasteel weg te branden en verpoosden vaak op de speelmat.

Maar het leuke was dat ook ‘gevestigde’ en recente vluchtelingen hun bijdrage aan de namiddag leverden. De kinderen waren zeker gefascineerd door Yulia die zich als ballonnen tovenaar ontplooide en kleine meisjes stonden voor haar in de rij om hun snoetjes sprookjesachtig te laten schminken. De Oekraïense danslerares Olena ging als een wervelwind over de geïmproviseerde dansvloer en kleine jongetjes probeerden enthousiast haar tempo bij te houden.

Dit alles terwijl de ouders rustig keuvelden bij de koffie en de machtig lekkere taarten van Gouar. Ook de kennismaking met de Grimbergse biertjes verliep vlot.

Iets wat pater-brouwer Karel met welwillend oog gadesloeg. De vernieuwde bestuurscoalitie tekende eveneens present op de ontmoetingsdag, wellicht een van de eerste werkbezoeken. We zien het als een signaal dat de vluchtelingen uit Oekraïne en andere vluchtelingen op het gemeentebestuur mogen rekenen. Want er wacht nog heel veel werk eenmaal die mensen uit de beschutting van hun gastgezinnen komen.

De oorlog in de flank van Europa laat immers niemand onberoerd. De minuut stilte voor zijn slachtoffers waar de burgemeester om verzocht werd dan ook intens nageleefd. Maar in gedachten kon die worden uitgebreid naar mensen die in eender welk conflictgebied wonen of in een regime waarvoor mensenrechten een ijdel begrip zijn, het verschil is slechts gradueel.

De Oekraïense vluchtelingen, om hen draaide alles tenslotte, wisselden telefoonnummers en adressen uit. Hopelijk doet het deugd om verbondenheid en onderlinge steun te kunnen opbouwen.

Zeker is dat de zwaar beproefde mensen de inzet, en de warme energie van de Grimbergse verenigingen, het gemeentebestuur en de abdijgemeenschap hebben gevoeld. 

De Mozaïek Lagere School in Humbeek vormde op zondag 5 juni het gastvrije decor voor een ontmoetingsdag in het teken van de Oekraïense vluchtelingen die in Grimbergen worden opgevangen. Van de om en bij honderd mensen die in de gemeente onderdak vinden, trotseerde meer dan de helft de frisse regenbuien om een warme ontmoeting met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *